Tillskott i familjen

Ni som tror att detta kommer handla om något litet kolli som skriker och skiter på sig om vart annat kan sluta läsa här och leta upp någon mamma-bloggare i stället. Nej, här är det enbart hårdvara som gäller och nyss nedkommen till oss är Synology DiskStation med det kryptiska tillägget: DS411+II.

I takt med att behovet av lagringsutrymme ökade införskaffades fler och fler USB-hårddiskar. Sen insåg jag behovet och det praktiska med att kunna komma åt informationen från flera datorer och andra enheter. Mitt första NAS införskaffades, en seg WD My World Book Edition på 2TB. Det höll ett tag…

Att utrymmet på NAS:et inte skulle räcka för en evighet var ingen nyhet, och det går alltid att rensa bort en massa – ursäkta ordvalet – skit, så det var inte problemet. Men kaoset att organisera alla olika lagringsplatser blev till slut lite för förvirrande för att jag skulle känna mig bekväm med den lösningen. Är originalbilderna på NAS:et, på USB-hårddisken eller rent av på hårddisken? Och vart hamnar backuperna? Och NAS:et var dessutom så seg i alla avseenden.

Lösningen? Ytterligare en till NAS såklart! Men denna gång handlar det inte om ett komplement, utan en ersättare. Gamla (N)Aset ska bort och likaså alla USB-hårddiskar. Nu ska det bli ordning på torpet!

Har precis skruvat fast hårddiskarna i vaggorna och håller på att montera dom i kabinettet. Valet föll på WD Caviar Green 2TB x 4, vilket ger c:a 5,35TB tillgängligt lagringsutrymme med feltolerans.

Efter att jag startat upp NAS:et och initierat skapandet av en volym börjar jag läsa manualen. Okey, det finns låsskruvar som skall fixera hårddiskvaggorna i kabinettet. Som Ni ser är det inte världens mest genomtänkta lösning för att komma åt hårddiskarna. Men vad gör det, DiskStation rockar fett! Ni som inte riktigt övertygas av infantila utrop och gärna vill ha lite mer kött på benen för att bli övertygade kan kolla in hemsidan här. Denna lilla manick har en hel del smått och gott att erbjuda.

Så var den up’n’running. Status-lampan blinkar ilsket medan jag lägger över all data från gamla NAS:et. Beräknad tid för att kopiera över alla filer c:a 24h! Nä det går ju inte så jag kopplade in det gamla NAS:et till gigabitswitchen i stället och voilà! Nu tar det bara c:a 3h 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s