HD5870 temperatur och Battlefield 3 – Uppdaterad

Efter en rad frustrerande BSOD och en å annan frysning började jag fundera på om det kunde vara värmerelaterat? Övriga spel så som CoD MW2, CoD Black Ops, Medal of Honor, Crysis (1) m.fl. har hitintills fungerat utan problem så vitt jag kan komma ihåg (om inte annan för att dessa var så sällsynt att jag inte lade någon vikt vid det ). Så jag bestämde mig för att mäta temperaturen för att se om den kunde vara orsaken.

Startade Battlefield 3 och efter ett par minuter spelande hade temperaturen stigit till 43°C för att sedan plana ut. Efter exakt en timme låg temperaturen på 53°C för att efter ytterligare 30 minuter landa på stadiga 60°C (60,5°C högs uppmätta värde). Vattentemperaturen var då ~38°C.

Är dessa temperaturer bra eller dåliga? Jag har ingen aning och orkar inte i skrivande stund googla fram svaret. uppdatering kommer! Men spontant tycker jag värdena är väl inom marginal…?

Lyckades inte hitta någon information om arbetstemperaturen för HD 5870 trots idogt letande med Google så jag skrev några rader till AMDs support och här är svaret:

The maximum temperature for our GPUs is around 120°C. It can operate correctly up to about 100°C, while the system itslef will issue a warning when reaching 105°C.

Mitt kort håller sig alltså väl inom gränsvärdena och bekräftar det jag redan misstänkte med god marginal. Ett kvitto på att kylningen fungerar m.a.o. och det är bra nyheter!

Det går såklart inte att dra någon slutsatts av mina amatörmässiga mätningar; har jag ett hårdvaruproblem (överklockning, minnen, drivrutiner o.s.v.) eller är det Battlefield 3 som är buggig? På samma sätt går det inte heller att dra några slutsatser av andra personers upplevelser utan vetskap om just deras system och hur det mår i övrigt. Men jag vet att jag inte är ensam om just mina problem.
OM det nu är Battlefield 3 som är boven i dramat får jag sälla mig till skaran som kallar den för alpha. Frågan i så fall är om jag fortfarande spelar BF3 den dag när och om buggarna i så fall rättats? Vore trist om spelet helt enkelt kräver mer än vad AMDs HD5870 kan leverera…

För att mäta temperaturen på grafikkortet använde jag GPU-Z 0.5.1. Vattentemperaturen mättes med Magicools sensorer som är integrerade i vattenloppet. Rumstemperaturen med en vanligt sprittermometer. 

I samma veva som detta inlägg gjordes släppte Dice en uppdateringen. Några dagar senare kom även den månatliga uppdateringen av drivrutin från AMD för grafikkortet. Om det beror på den ena eller andra, eller rent av kombinationen av dessa uppdateringar, vet jag inte. Nu kraschar inte BF3 längre i alla fall – och det räcker för mig! 😀  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s