Sinande källa

Så var det dags att fylla på med lite batterivatten igen. Har lärt mig att jag behöver göra detta med ungefär sex månaders mellanrum för att den topmonterade reservoaren på pumpen inte skall sina med eventuella komplikationer som följd. Första gången jag fyllde på hade det gått ungefär ett år. Vattennivån hade då sjunkit till en nivå under inloppet på reservoaren med mindre skador på skruvlocket. I returen kommer inte bara varmt vatten utan även varm/het luft och det sistnämnda har missfärgat det en gång så transparanta locket och smällt/luckrat upp lite av gängorna.

Ett sätt att undvika liknande missöden är att montera en nivågivare. En enklare lösning kan vara att köpa en cistern (som monteras på insidan synlig genom raster eller fönster för okulär besiktning). En cistern har kapacitet för lite större volymer vatten och kan fyllas på mindre regelbundet, tyvärr ser jag inte något sätt att få in en sådan i mitt nuvarande chassi – men till nästa bygga ska jag nog ta med det i beräkningarna. Nivågivare fanns ursprungligen med i planera för detta bygge. Kommer inte ihåg vad som diskvalificerade givaren då, möjligen krav på ytterligare elektronik och/eller mjukvara, men det är inte något jag petar in i denna skapelse i alla fall. Att fyll på med jämna mellanrum är inte så omständigt.

För att fylla på vatten tar jag bara bort sidopanelen som låses med spärrar. Skruvar av locket på reservoaren. Hänger upp en tratt som jag satt fast en slang på och låter den sticka ner genom öppningen i reservoaren. Sen är det bara att fylla på lite försiktigt så det inte svämmar över. Kör i gång dator och pump så nivån sjunker ytterligare lite och ger plats för någon centiliter batterivatten till.

Nu kan man köra sex månader till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s