Razor Blackshark

razer-blackshark-gallery-4 Eftersom mina gamla trotjänare Sennheiser HD 202 sjunger på sista versen har jag varit på jakt efter ett par ersättare – med mikrofon denna gång. Den stora utmaningen var att hitta ett par hörlurar som kunde matcha mina Sennheiser, något jag snabbt insåg att det skulle bli svårare än vad jag hade räknat med. Av de hörlurar jag provlyssnade som var minst lika bra eller bättre låg alla i prisklassen runt 3000 kr och uppåt. Dessutom var dessa avsedda för musik och hade inte mikrofon, så det var bara att leta vidare.

Med min Iphone i högsta hugg gick jag runt i butikerna och försökte bilda mig en uppfattning om ljudbilden. Det är inte många butiker som erbjuder möjligheten att provlyssna och utbudet är minst sagt skralt om man vill handla i butik. Dessutom hade jag ytterligare två kriterier som skulle uppfyllas; öronmuffarna ska vara av läder eller läderimitation (avskyr tygmuffar) och konstruktionen omslutande. Utifrån dessa väldigt snäva förutsättningar föll valet till slut på Razor Blackshark Expert 2.0 Gaming Headset. Blackshark uppfyllde de tre första kriterierna. Det fjärde kriteriet gällande ljudkvalité fick bli en kompromiss. Här är mina första intryck.

Konstruktion

Utseendemässigt skiljer sig Razor Blackshark från andra alternativ genom sin kompromisslösa design som mer eller mindre är en en exakt replika av klassiska pilothörlurar – fast fräsigare. De omslutande kupolerna är svartlackerade och drar gärna åt sig fingeravtryck. Bygeln är av halvblank metall och justeras med tumskruvar, vilket gör den opraktisk om frekventa justeringar förekommer. Har man väl justerat in hörlurarna så sitter den däremot väldigt bekvämt. Vikten är ett frågetecken, kommer det bli jobbig i längden, det återstå att se?

Mikrofonen som är tvåledad kan demonteras om man inte har behov av den och hålet som blir kvar täcks med det medföljande Microphone Replacement Cover.

Ljud

Som med de flesta slutna konstruktioner erbjuds bra och distinkt, men något överdriven, bas. Mellanregistret däremot lämnar övrigt att önska och får allt att låta burkigt. Diskanten är detaljerad men det framgår för det mesta bara om mellanregistret inte jobbar. Kanalseparationen är dock väldigt bra och det är lätt att uppfatta riktning av ljud i spel som Battlefield 3 (f.ö. det enda spel jag än så länge testat med dessa hörlurar). För att det burkiga ljudet och den överdrivna basen inte skulle bli outhärdlig tvingades jag aktivera ljudkortets equalizer. Problemet med denna nödlösning är att det även påverkar ljudet hos mitt 2,1 system och byta profiler fram och tillbaka beroende är omständigt.

Mikrofonen har jag än så länge inte haft möjlighet att testa .

Slutord

Razor Blackshark är inte ett par hörlurar man köper för att lyssna på musik med. Frågan är om de ens förmår höja spelupplevelsen annat än som ett attribut med sitt utseende ? Ska jag nämna något positivt så är dom faktisk rätt fräcka och ja, dom fungerar ju trots allt. Jag kan dock inte rekommendera dessa. Köp annat (borde dessutom bli lättare om man inte har mina kriterier som skallkrav). Önskar Razor hade lagt lika mycket energi på ljudet som förpackningen (som är ett fascinerande pussel i sig) och kan beskådas under Unboxin.

Jag köpte mina hörlurar på Mediamarkt för 999 kr på vinst eller – som vi nu vet – förlust. Hade Mediamarkt haft samma returrätt som Elgiganten hade jag åkt tillbaka med dessa på en gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s