I den avslutande trilogin av onödiga inköp får vi se Filcos Majestouch 2 TKL NKR TA bekänna färg. Just denna variant har Cherry MX Brown-brytare som vi alla (!) vet är taktila (Tactile Action, TA), vilket betyder att man känner ett litet klick när nedslaget registreras till skillnad från linjära som bara tar stopp. Vidare saknar Filco numeriskt tangentbord (Tenkeyless, TKL) och stödjer multipla samtidiga nedslag (N-key rollover, NKR) via medföljande PS/2-adapter. Vill man ansluta tangentbordet till USB så begränsar specifikationerna för nämnda gränssnitt antalet samtidiga nedtryckningar till 6 st.
Filco Majestouch 2 är ett tungt, gediget och robust bygge utan några som helst excesser; inga makro- eller mediaknappar, inga USB- eller hörlurs- eller mikrofoningångar, inga upplysta tangenter, ingen meningslös design som diskvalificerar Filco från kontoret. Nej, ingenting utom ett kvalitétsintryck utan motstycke. Men så kostar det också. Enda frågetecknet är vilken appliceringsmetod som används för tecken på tangenterna. Ser ut att vara Pad Printing och då är det en tidsfråga innan bokstäverna på WASD-tangenterna nöts ut.
Så, hur kommer det sig att detta utomordentliga, oförstörbara tangentbord var ett sådant onödigt inköp? Jo, helt enkelt för att det inte var något fel på mitt nuvarande tangentbord Steelseries 6G (Cherry MX Black). Spelupplevelsen är i princip densamma mellan Filco och Steelseries (och säkert de flesta andra tangentbord). Steelseries har medföljande handlovstöd (Filco original kostar £36.00 exkl. moms!). Tangenterna låter lika mycket. Att skriva inbillar jag mig dock att det är något skönare på Filco.
Om nu allt är så j-a bra med Steelseries varför köpte jag då detta tangentbord? Jo, det kommer sig som så att på mitt jobb så glider det fullstora tangentbordet från HP in i musen och som följd av det så justerar jag tangentbordets position hela dagarna – irriterande! Samtidig har jag en lite annorlunda arbetsposition och utrymme med flera skärmar vilket gör att en rak uppställning med tangentbor och mus inte är bekvämt. Svårt att förklara men så är det. I denna röra kläcktes idén att pröva ett mindre tangentbord – fast hemma då såklart. Vill inte tjata hos chefen om ett tangentbord och sedan byta ut det om jag inte blir nöjd. Har därefter insett att jag faktiskt behöver det numeriska tangentbordet på jobbet, så jag lär inte släpa Filco till jobbet heller. Nä, det får ersätta Steelseries hemma så länge, det är ju som sagt lite skönare att skriva på och dessutom är det nytt!
Exemplaret i artikeln kostade 1 439,44 kr inkl. moms + frakt via Amazon från The Keyboard Company (hittade ingen distributör i Sverige). Filco finns att få med valfri brytare och layout.