[Ghettomod] Påfyllandsanordning för vattenkylning – Del 1

Datorn har tuffat på i några år nu och hittills är den enda hårdvaruförändring som skett att större och snabbare SSD har fått ersätta dito långsamma, ingen mod att tala om alltså. Men nu vad det alltså dags för ett litet ingrepp. Datorn har som sagt några år på nacken och eftersom planer på en ersättare finns på dagordningen blir det inte fråga om något finlir här inte. Det får bli funktion före form. Häng med!20160612-0811

I tidernas begynnelse fanns det en ambition att bygga in en smart och enkel lösning för att fylla på vatten. Dock kom detta av sig på grund av att jag råkade beställa fel komponenter och saknade helt enkelt tålamod för en omleverans. Att fylla på vatten har sedan dess krävt både akrobatiska färdigheter och stort tålamod… som nu tagit slut. Tanken är alltså att underlätta påfyllningen genom att kunna koppla in behållare med batterivatten via slang direkt till pump/cistern vid påfyllning.

Första momentet är att fästa en nippel i locket till cisternen som är direktmonterad på pumpen. Ett hål borrades upp i locket och radien utökades med en rundfil (största borren var tyvärr bara 10 mm) så att nippeln kunde gå igenom.

20160612-0807

För att kunna skruva fast nippeln i locket behövs en mutter. Vad det är för gängtyp vete tusan och var hittar man en sådan? Fredells byggvaruhus hade förståeligt inga på lager som passade, så nu var det dags att förlita sig på de små grå och tänka kreativt; tänk om jag kunde göra en egen mutter? Kan ett gammal oanvänt kylblock till en GeForce 8800 GTX agera donator? Ja!

20160612-0799

Acetalen skruvades bort från kopparplåten och bearbetades till lämplig tjocklek med en handöverfräs.

20160612-0800

Moddarens favoritverktyg ALLA kategorier, en Dremel, lät sedan kapskivan mejsla fram den slutgiltiga formen av en … mutter? Precisionen är väl inte top notch men som sagt, detta är Ghettomod best effort.

Trivia: När Acetal blir tillräckligt varmt, vilket kan uppstå vid t.ex. friktion från en kapskiva, så smälter den och blir flytande!

20160612-0801

Här är nippel fastskruvad med min ”mutter”. O-ringen i nippelns krage hjälper till att hålla tätt.

20160612-0810

Påfyllandsslangen är nu ansluten till nippel och ”muttern” syns på insidan, konceptet ser ut att fungera.

Missfärgningen på locket och skadorna på gängan härrör från en tidigare händelse då kylsystemet gick torr! Het luft som cirkulerar har tydligen denna effekt på plast.

20160612-0813

I andra änden av slangen sitter det en snabbkoppling (hane) från Coolance som är självslutande. Vid påfyllning kopplas den ihop med en motsvarande hona som i sin tur tillhandahåller vatten.

20160612-0816

Här kan man ana hur trångt det var tidigare. Genom att slå volt på sig själv kunde man ta av hatten på cisternen och sedan leda in påfyllnadsslangen med efterföljande spill. Se kalkavlagringarna runt basen på pumpen.

20160612-0823

Här ser man hur konceptet är tänkt att fungera. Efter tratten (endast för illustration) sitter snabbkopplingarna. När påfyllningen är klar kopplas slangarna isär och den interna slangen läggs på ”hyllan” innanför. Denna metod kräver fortfarande att sidoplåten tas bort. Det är dock en enkel procedur som inte kräver några verktyg.

Nästa fas detta projekt blir att fästa en nippel på samma sätt i korken på dunken för batterivattnet. Då blir hanteringen enkel och droppfri 🙂

20160612-0835

To be continued…

20160612-0837

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s