Hårddiskprestanda


Min första tanke var att ha en SSD som systemdisk och två eller tre mekaniska hårddiskar (HDD) för lagring. Inhandlade en Intel X25-M G2 120GB som skulle husera systemfilerna. För lagring ville jag använda WD VelociRaptor 150GB i RAID. Detta av två skäl; för det första, VelociRaptor är tysta och snabba, speciellt i RAID. För det andra, min hårddiskvagga (som i sin tur används p.g.a. platsbrist) som jag använder tar bara 2.5″ enheter.

Det visade sig dock att kylplattan som VelociRaptor är monterad på och gör den till en 3.5″ enhet inte låter sig demonteras. VelociRaptor ersattes då med Seagate Momentus 7400.4 500GB avsedda för bärbara. Dessa hade hyffsad, nåja, prestanda men gillade att varva ner emellanåt vilket gav upphov till en kort fördröjning ibland, och det gillade jag inte. Så jag bestämde mig för att använda SSD även för lagring.

I samband med att jag inhandlade två Corsair P64 så passade jag även på att göra lite prestandatester.

ATTO Disk Benchmarks v2.46

Intel X25-M G2 120GB vs. Corsair P64 64GB RAID0

Första testen var att jämföra Intel mot Corsair. Intel hamnar ohjälpligt efter, i alla fall på pappret i denna syntetiska test. En systemdisk har fler slumpmässiga läs- och skrivningar av mindre filer och jag var inte riktigt nöjd med X25-M G2.

Klicka för att förstora

Corsair P64 64GB RAID0 vs. Intel X25-M G2 80GB RAID0

Eftersom jag hade två Intel X25-M G2 80GB liggandes på hyllan så varför inte se hur de presterat mot Corsair? Resultatet är marginella skillnader för läs, vid skrivning är Corsair dubbelt så snabb och gör den till den perfekta lagringsdisken.

AS SSD Benchmark v1.6.4013.39530

Intel X25-M G2 80GB RAID0 vs. Corsair P64 64GB RAID0

Corsair dominerar med bra prestanda på sekventiella läs- och skrivningar, men är långsammare vid slumpmässiga läs- och skrivningar för ”små” filer trots högre I/O.

Slutord

Valet av systemdisk föll på Intel. De syntetiska testerna visar att Intel har bättre resultat för slumpmässiga läs- och skrivningar av ”små” filer vilket är utmärkande för en systemdisk. Resultatet överensstämmer även med Windows egen prestandaklassificering som ger kombinationen Intel i RAID0 7,9 (max) att jämföras med Corsair i RAID0 som endast gav 7,7. I praktiken kunde jag dock inte uppleva någon skillnad i uppstart av Windows eller program.

Corsair dominerade sekventiella läs- och skrivningar av ”stora” filer vilket gör den till en idealiskt lagringsdisk. Hur Corsair presterar som singeldisk utvärderades däremot aldrig, tyvärr. Båda alternativen i eller utan RAID överglänser ändå en mekanisk hårddisk med hästlängder. Hur denna jämförelse står sig över tid blir också intressant att se. RAID innebär att operativsystemet inte kan utfärda TRIM-kommandot, men Corsair hanterar garbage collection i bakgrunden!

Begreppet lagringsdisk som jag använder är kanske lite missvisande. Arbetsdisk är nog en bättre benämning på raidgruppen även om stoleken på Corsair i RAID0 inte imponerar på någon. Valet var en kombination av en önskan att färdigställa min dator och att utvärdera SSD i RAID (noll impulskontroll alltså). Dessa diskar kommer med stor sannorlikhet att bytas ut mot större, snabbare och – får vi hoppas – billigare inom en inte allt för avlägsen framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s