Ljuset i tunneln

Idag påbörjades själva kabeldragningen med att först få fläktkontroller, DVD-spelare och hårdiskkabinett på plats. Sen började jag läsa manualen för Laing pumpen… Okey, fläktkontakten är inte till för att reglera varvtal utan för att läsa varvtal via moderkortets BIOS. Skit!  Bara skruva loss fläktkontroller och avlägsna varvtalsgivare. En ledig kanal i en fläktkontroller kan man ju inte ha och tursamt nog finns det en fläkt som var kopplad till moderkortet som jag kunde ansluta i stället. Fram med lödkolv, varmluftspistol och all vad man nu behöver för att skarva, sleeva och försluta. Lite extraarbete, men jag är van. Tror jag skruvat på och av allt minst tre, fyra gånger vid det här laget.

Molex-kabel för matning av pump, fläktkontroller, hårddiskkabinett och temperaturmätare kopplades in. SATA-kabeln som bara ska mata DVD-spelaren kapades efter första kontakten. Ingen mening att ha tre kontakter till hängande för något om aldrig kommer få plats ändå.

Sen var det dags att ansluta kablarna från I/O-porten till moderkortet. Det gick som planerat. Speciellt då jag redan hade varmluftspistolen framme. Lite varm luft gör krympslangen medgörlig så jag kunde vika in och dölja sladdarna bakom den liggande radiatorn utan att stressa på kontakterna. Till vänster i bild kan man ana AC’97 och 1394 anslutningarna och till höger USB-portarna som går upp till I/O-panelen. Inte världens snyggaste lösning men diskret..?

Avlutade med en lite fläkttest. Först kopplade jag naturligtvis ur pumpen som inte ska gå torr. Stördes direkt av ett vasst fläktljud. Hm… första gången jag testade var det nästan ljudlöst. Det enda som tillkommit sedan fläkttesten var hårddiskkabinettet. Kopplade ur hårddiskkabinettet och det blev genast tystare. Typiskt! Tog bort bygeln som reglerar fläkthastigheten på hårddiskkabinettet och då startar inte fläktarna alls. Jag hoppas det inte påverkar matningen till hårddiskarna senare. Hur själva pumpen kommer låta återstår att se (eller höra) men nu kan jag åtminstone skönja ljuset i slutet på tunneln.

2 tankar om “Ljuset i tunneln

 1. Ja ont om tid och tålamod verkar du inte ha iaf 🙂

  Själv svor jag igår när jag var tvungen att lägga 5 minuter på att byta lampor i Mimmis bil

  …men d e jag d
  //Jocke

  Gilla

  • Tid har jag tack vare att jag varit sjuk. Och tid tog det. Minsta arbete tog i princip hela dagen i anspråk. Orkade ju bara göra några få moment åt gången. Hade jag inte varit sjuk hade skiten fortfarande legat i bitar 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s