Onödiga inköp #1 – Apple TV [SÅLD]

ATV+REMOTEUnder avdelningen Onödiga inköp #1 har vi Apple TV (3rd generation Rev A), a.k.a. ATV. Apple är duktig på att lansera och marknadsföra stilrena produkter med träffsäker design av både utsida (hårdvara) och insida (gränssnitt) där ATV inte är något undantag. När det kommer till funktionaliteten däremot så är den något begränsad för min smak, vare sig man accepterar eller vill står utanför Apples ekosystem, till några få funktioner; Betalmaterial, ointressanta gratiskanaler, strömma media via hemmadelning från en dator med iTunes och möjlighet att spela upp material från en iPhone eller iPad på. Uppskatta av vissa, mestadels onödigt lull lull för andra.

Ska du köpa en ATV eller bara gillar att läsa någon spy galla? Klicka på….

Mitt intresse låg i att ha en kompakt mediaspelare som kunde strömma material från mitt NAS till min TV, gärna en snygg sådan. Rykten gjorde gällande att Synology fr.o.m. DMS 4.2 numera erbjöd en sådan funktion. Fantastiskt tänkte jag. Utan att undersöka saken närmare gjorde jag slag i saken och införskaffade en ATV. Fördelen med Synology + ATV är att filformatet inte längre är begränsat till MV4 (MP4 + [DRM] + AC3), samt att man inte behöver iTunes som snurrar på en dator någonstans. Väldigt praktisk om man vill slippa konvertera hundratals titlar till MV4.

Dock visade det sig att det fortfarande krävs en enhet som kan styra mediaströmmen till TV:n. ATV har ingen ”app” för detta. Via webbläsare eller app i telefon/surfbräda kan Synologys Video Station resp. DS Video startas från vilken man sedan styra mediaströmmen till ATV.

ATV1

Meny på iPad för att välja enhet för uppspelning

En annan detalj är att endast undertexter av srt-format inkapslade i mkv fungerar (MV4 erbjuder inga undertexter) vilket var till stort förtret för mig då de flesta undertexter är i formatet idx-sub (VosSub). Dessutom så behåller inte alla filmer bildens proportioner utan blir utdragna på höjden, något som troligen beror på felaktiga inställningar vid konverteringen. Det tråkiga är att det inte går att justera vid uppspelning. *UPDATE* tydligen finns det visst stöd för undertexter men vilka förutsättningar som gäller vet jag inte och kommer inte heller undersöka saken nu när ATV:n är såld.

ATV2

Illustration av förvrängt bildförhållande.

När jag sedan förstått hur jag skulle gå tillväga för att spela upp mina filmer på TV:n så visade det sig att jag inte alls behöver någon ATV. När man ska välja mål för mediaströmmen från Video Station/DS Station så listas alla enheter som kan ta emot strömmen och vad ser jag, jo min smart-TV! Va’fan…

ATV har en del roliga funktioner som gör det möjligt att på TV:n visa bilder och filmer från andra Apple enheter (och PC med iTunes) via hemmanätverk. Personligen så vill jag bespara min omgivning en massa meningslösa bilder och filmer tagna med iPhone, så även denna funktion lär bli rätt oanvänd i mitt fall. Nej, fel av mig; ATV lär nog bli rätt oanvänd över huvudtaget. Tur att ATV ändå är relativt billig.

Snabbfakta

  • HDMI2
  • Optical audio
  • 10/100BASE-T Ethernet
  • Built-in IR receiver
  • Micro-USB (service och support)
  • Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
  • Bluetooth stöd för Apple Wireless Keyboard (kräver Apple TV version 5.2 eller senare)
  • H.264 video 1080p, 30 bps
  • MPEG-4 video upp till 2.5 Mbps, 640×480 pixels, 30 bps
  • Motion JPEG (M-JPEG) upp till 35 Mbps, 1280×720 pixels, 30 bps.

Medföljande fjärrkontroll har ingen funktion för att ändra volymen vid filmtittande (!), den funktionen finns bara vid uppspelning av musik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s